В околностите на Керамоти

Остров Тасос

О. Тасос е се намира няколко километра южно от Керамоти и е най-близкият до родната граница гръцки остров. Популярен е най-вече сред  румънските и българските туристи, но благодарение на непосредствената си близост до интернационалното летище „Александър Велики” в Кавала, до него се стига удобно и от други краища на света. Своето прозвище  ”Емералд на Егейско море” придобива заради уникалната природа и хилядолетна история, която съхранява. О. Тасос е дом на праисторически селища, ранно християнски базилики, стари църкви, останки от класически и праисторически епохи, което го превръща в неповторима туристическа забележителност. Пътят от Keramoti до о. Тасос отнема 30 минути път с ферибот.

Река Нестос

Р. Нестос е изпълнена с живот екосистема. Намира се на 4км от Керамоти и е предпочитана дестинация за търсачите на авантюри и приключения.  Богата е на растителност и животни, което ѝ отрежда място сред  най-важните влажни зони в Европа. Характерният релеф на реката и местността, заедно с благоприятните климатични условия, са довели до оформянето на разнообразни екосистеми, обитавани от над 150 вида животни, повечето от които не могат да бъдат срещнати никъде другаде. Вълци, чакали, мечки и диви кози придават на местността неповторим див облик. Лонгозната гора Коджаорман спира дъха с изобилието от животински видове, редки птици и богата растителност. Предпочитана дестинацията е за привържениците на екотуризма и девствената природа. Състои се от комплекс, обхващащ блата и езера между р. Нестос и Неа Карвали и образува шест лагуни, които са временен дом за прелетните птици. Прелестна и живописна, делтата на р. Нестос се шири на 27км и е обитание за фламинго, корморани чапли и над двеста други застрашени от изчезване в Европа птици. Ждрелото на реката се отстои на 30км от Keramoti и 15км от Ксанти, близо до магистрала “Егнатия Одос”. Тук е разположена европейската пътека Е6, омайваща туристите с чудесна природа и диви редки цветя. Навътре в гората могат да бъдат видени и диви коне. За търсачите на силни усещания има възможности за спускане с каяк или кану по реката.

Хрисуполи

Финансов и културен център на околия Нестос, Хрисуполи е разположен едва на 14км от Керамоти, близо до р. Нестос и летището в Кавала. В града можете да откриете офиси на основните мобилни оператори и банки в Гърция, хранителни магазини като Карфур, Лидл, Масутис. Селата в планината Лекани примамват туристите с непокътнати дъбови гори, впечатляващи аромати и природни красоти.

Кавала

Столица на едноименната префектура, Кавала е живописен град, разположен амфитеатрално. Съчетава богата история, отразена в неговата архитектура, със забележителна природа. Акведуктът Камарес е символ на града, построен по време на римската империя, а през XVIв. реставриран от Сюлейман Велики. Градът омайва с множество забележителности, като подчертания в ориенталски стил град Панагия, превърнатата в хотел турска сграда Имарет, старите тютюневи складове, мостът Камара, градската библиотека, музеите, църквите Панагия и св. Пантелеймон, градското хале, както и издигащата се средновековна крепост. Докато старият град е изпълнен с павирани тесни улички и старинни къщи, западната част на Кавала контрастира с модерни сгради и широки площади. Освен търговски и административен център, градът е важно културно средище. В него се провеждат някои от най-големите гръцки фолклорни фестивали, като международният фестивал „Космополис”, фестивали на свободата, гроздето, картофите.

 Ксанти

Ксанти е богат на традиции и история град с амфитеатрално разположение в родопските южни склонове. Неговото население е съставено по равно от източноправославни гърци и помаци. Река Косинтос разделя града на две, като всяка част е запазила своя характерен облик. Туристически атракции са павираните улички в Стария град и импозантните къщи на заможни търговци на тютюн от ХVІІІ и ХІХ в, които са очарователна смесица от ориенталски мотиви и неокласицизъм. Къщите, живописните площади и византийските църкви образуват музей на открито, носещ духа на Стария град в Пловдив. Ксанти се заражда като малко селище и съществува още от VIII в. Пр. Хр. Историята му е изпълнена с множество превратни моменти – етнически конфликти, войни, плячкосвания и др. През Балканската война за малко попада в българските граници, но е преминал в гръцките след Първата световна война. Карнавалът на Сирни Заговезни се провежда февруари или март и се посещава ежегодно от над двеста хиляди души и заедно с фестивала на Стария град, провеждан през септември, са основни туристически атракции. Интерес за туристите представляват още провеждания всяка събота пазар, Музеят на гръцкото народно творчество, македонските гробници и множеството византийски църкви.

 
keramoti-app